Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

28 lutego 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Następnym przepisem  od Elizy jest  torcik kokosowy.

Ja,  zamiast tortu zrobiłam babeczki, ale efekt pozostał ten sam. Dzięki wiórkom kokosowym babeczki pozostają wilgotne i miękkie nawet przez parę dni a nutella dodaje im wybornego smaku.

Eliza pisze:

Przepis na torcik kokosowy podała mi sąsiadka gdyż ogromnie  mi smakował.

Teraz, na szybko, stał się moim ulubionym deserem do kawki.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 150/200 ml mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • nutella
  • 

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuję foremki. Każdą z osobna smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi.

Miksuję  jajka z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając  dodaję rozpuszczone (ale nie gorące) masło, mąkę i wiórka  kokosowe.

Rozpuszczam w mleku proszek do pieczenia  i dodaje do ciasta. Dokładnie mieszam.

Wlewam przygotowane ciasto do foremek na babeczki.

Polewam nutellą…

i piekę około 40 minut w nagrzanym piekarniku (180 °C)

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka , , , , , , ,