Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Babka ucierana z ricottą

Babka ucierana z ricottą

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jeszcze jeden z moich przepisów na szybkie i smaczne ciasto.

„Ciambella – czyli włoska babka ucierana” to prawdziwy sukces na moim blogu – ponad 3,500 wejść na stronę przepisu. Dlatego też podaję Wam kolejny przepis na włoską  ciambellę.

Dzisiejsze ciasto z dodatkiem sera ricotta jest lekkie i pulchne, gdyż ser zastępuje dodatek tłuszczu do ciasta (jak masło czy olej).

Przepis pochodzi z blogu „Universo cucina”.

Składniki:

  • 350 g sera ricotta
  • 300 g  cukru
  • 350 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

…u mnie, dodatkowo:

  • krople gorzkiej czekolady
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy tortownicę smarując ją masłem i posypując bułką tartą.

Rozgrzewany piekarnik do 180° C.

Mieszamy w mikserze ser ricotta z cukrem aż powstanie kremowa masa.

Dodajemy jajka (po jednym na raz).

Dodajemy pomału mąkę i miksujemy wszystko aż ciasto będzie pulchne i napowietrzone.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia,  wylewamy ciasto do tortownicy, posypujemy kroplami gorzkiej czekolady (lub pokruszonymi kawałkami czekolady)  i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 ° C) 45- 50 mnut.

Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka , , , , ,

komentarze 2 dla “Babka ucierana z ricottą”

  1. Zdecydowanie za dużo cukru. Babka wyszła zbyt słodka. Nie wiem, czy to błąd w przepisie, czy tak ma być i wydaje mi się, że za bardzo czuć proszek do pieczenia, chyba też troszkę za dużo, zwłaszcza, że urosła wysoko. Ogólnie pomysł niezły. Pozdrawiam.

    • Dziękuję za komentarz.
      Niestety nie ma pomyłki. Taka ilość cukru była podana w oryginalnym przepisie. Oczywiście cukru można dodać mniej.
      Natomiast opakowanie proszku do pieczenia który ja używam waży 16 g. Proszę sprawdzić swój.
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

(required)

(required)