Barszcz wigilijny







Jak przygotować barszcz nie majac w zasięgu 500 km pola buraczanego, zakwasu z buraków czy gotowego barszczu w torebkach ?
Ja spróbowałam. Ugotowane już buraki znalazłam w supermarkecie a porady Joli z Sycyli okazały się bezcenne.
Składniki :
- 4 ugotowane buraki ćwikłowe
- 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
- cebula, marchewka, seler naciowy, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
- niewielka ilość suszonych grzybów
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania :
Oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa (bez buraków) zalać około dwoma litrami zimnej wody. Zagotować.
Do gotującego się wywaru dodać kostki rosołowe, namoczone, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i rozdrobniony czosnek. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Ugotowane już buraki ćwikłowe pokroić w kostkę i dodać do gotującego się warzywnego wywaru. Zagotować wszystko nie dłużej niż 15 minut.
Przestudzony wywar przecedzić.
Gotowy barszcz przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Ostatnie komentarze