Barszcz wigilijny

30 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Jak przygotować barszcz nie majac w zasięgu 500  km pola buraczanego,  zakwasu z buraków czy gotowego barszczu w torebkach ? 

Ja spróbowałam. Ugotowane już buraki znalazłam w supermarkecie a porady Joli z Sycyli okazały się bezcenne.

Składniki :

  • 4 ugotowane buraki ćwikłowe
  • 2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
  • cebula, marchewka, seler naciowy, pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • niewielka ilość suszonych grzybów
  • sok z 1/2  cytryny

Sposób przygotowania :

Oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa (bez buraków) zalać około dwoma litrami zimnej wody. Zagotować.

Do gotującego się wywaru dodać kostki rosołowe, namoczone, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i rozdrobniony czosnek. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Ugotowane już buraki ćwikłowe pokroić w kostkę i dodać do gotującego się warzywnego wywaru. Zagotować wszystko nie dłużej niż 15 minut.

Przestudzony wywar przecedzić.

Gotowy barszcz przyprawić do smaku  sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Zobacz jeszcze:

Smaki z dzieciństwa, Zupy i dodatki do zup , , ,