Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Branzino w cytrynie - Ryby - cytryna czosnek olej z oliwek pieczone ryba świeża pietruszka - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Ryby » Branzino w cytrynie

Branzino w cytrynie

3 lutego 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Inaczej labraks, morena, bar, okoń morski. Występuje w północnych  wodach Morza Śródziemnego. W Polsce mało popularny, ale we Włoszech, Grecji, Tunezji czy Chorwacji jest jedną z najbardziej cenionych ryb.

Składniki :

  • branzino (lub inna ryba)
  • 1 cytryna
  • czosnek
  • olej z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania :

Rybę oczyścić i wypatroszyć (ja odcinam również głowę i ogon, ale to nie jest konieczne). Przeciąć ją  wzdłuż na połowę.

Opłukaną i osuszoną rybę obficie skropić olejem z oliwek oraz  natrzeć solą i pieprzem.

Ułożyć na brytfance folię aluminiową ( dość duży kawałek bo będziemy nią owijać rybę).  Posmarować folię olejemi rozłożyć  na nią przygotowaną rybę (otwartą).  Następnie posypać rybę płatkami cienko pokrojonego czosnku i  listkami świeżej pietruszki.

Umytą cytrynę kroimy na plasterki i układamy równo na płacie ryby.

Podnosimy brzegi folii aluminiowej i szczelnie ją „sklejamy” zawijając.

Pieczemy rybę (owiniętą w folie)  w dobrze nagrzanym piekarniku ( 190 stopni) przez 20-25 minut. Po upływie tego czasu, przez następne 10 minut, opiekamy ją odchylając folię na brzeg brytfanki. W ten sposób nadmiar soków zostanie odparowana.

Ryby , , , , ,