Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa » Bruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

bruschetta_z_pomidorami1

Wspaniała jako przystawka do grillowanego mięsa lub ryb, lub po prostu jako wegetariańska kanapka –  inna niż zwykle.

Pokrojone kromki chleba lekko solimy a następnie skrapiamy je olejem z oliwek z obydwu stron. Do równomiernego rozprowadzenia cienkiej warstwy oleju osobiście używam silikonowego pędzelka.

Następnie, tak przygotowane kromki, opiekamy z obydwu stron na grillu lub  patelni do grillowania mięsa i  jeszcze ciepłe nacieramy obranym czosnkiem.

Przyznam się od razu, że bruschette przygotowuje przede wszystkim wtedy, gdy w domu pozostaje czerstwy chleb –  na który tak trudno namówić kogokolwiek z domowników. Bo opieczone kromki chleba (wcześniej skropione lub posmarowane olejem) stają się magicznie chrupiące i smakowite. Do tego jeszcze ten smak roztartego na kanapce  czosnku !

Do bruschetti przygotowuje również sałatkę z pomidorów.

Soczyste, świeże pomidory kroję w kostkę, solę, dodaję oregano i olej z oliwek. Dodaję również obrany i pokrojony czosnek. Mieszam i pozostawiam aż smaki się połączą, a następnie wyjmuję kawałki czosnku z sałatki ( dla mnie wystarczy, że pomidory przejdą tylko jego smakiem)

Przeważnie podaję osobno opieczone kromki chleba a osobno sałatkę z pomidorów, aby każdy mógł w swoim czasie przygotować sobie własną bruschette. Przygotowane o wiele wcześniej kanapki zbytnio nasiąkają sosem spod pomidorów.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa , , , , ,

Brak komentarza dla “Bruschetta z pomidorami”

Dodaj komentarz

(required)

(required)