Strona główna » Makaron » Carbonara jakiej nie znacie

Carbonara jakiej nie znacie

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

To już mój trzeci przepis na carbonarę. Ale bez obaw- nie powtarzam się !!!

Pierwszy przepis to włoska klasyka:  „Spaghetti alla carbonara” – sos przygotowany z jajka, oleju z oliwek, parmezanu. Do tego chrupiący boczek.

Drugi to „Carbonara z cukiniami”: wegetariańskie wydanie carbonary. Czyli nadal sos z jajkami ale zamiast boczku podsmażyłam na chrupko cukinie.

I ten dzisiejszy.

Na pewno będzie to dobra wiadomość dla alergików bo z przepisu znikneło jajko. Sos przygotowany jest z świeżej papryki, żółtej papryki !

Pomysł na przepis znalazłam w miesięczniku ” Cucina Moderna”

Składniki na 4 osoby:

  • ok 400 g spaghetti
  • 140 g boczku
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, olej
  • ser pecorino (ewentualnie parmezan)

Sposób przygotowania:

Sos przygotowujemy z papryki obranej ze skórki. Każdy z Was ma na pewno własny sposób na pozbycia się skórki z papryki. Można więc opiec ją  przez 15 minut w piekarniku,  chwilę nad palnikiem lub na grillu (często obracając), następnie włożyć  do woreczka foliowego i po paru minutach z łatwością ściągnąć z niej skórkę. Mój sposób to obranie jej skrobaczką do ziemniaków.

Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki.

Wstawiamy wodę na makaron.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju dodajemy pokrojony boczek, podsmażamy go i usmażony wyławiamy odstawiając go  najlepiej w ciepłe miejsce.

Do gorącego tłuszczu z pod boczku dodajemy teraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę a gdy się zeszkli dodajemy przygotowaną paprykę. Lekko solimy. Wielkość pokrojonej cebuli i papryki nie ma znaczenia, gdyż warzywa będą później zmiksowane. Jedno jest pewne że mniejsze kawałki papryki szybciej się podsmażą.

Uduszone do mękkości warzywa miksujemy na gładką masę i ponownie przelewamy na patelnię lub do garnka ( wystarczająco dużą aby pomieściła również makaron). Ponownie podgrzewamy.

*-:) Jeśli Wasza papryka nie jest wystarczająco żółta a zależy Wam na intensywnym kolorze można dodać do sosu szczyptę szafranu – nie zmieni on  smaku papryki a sos zyska na kolorze.

Gotujemy spaghetti w dużej ilości posolonej wrzącej wody, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy wszystko  na małym ogniu.

Gotowy makaron z sosem wykładamy na talerze, posypujemy podsmażonym wcześniej boczkiem (najlepiej jeszcze ciepłym), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami pecorino (lub parmezanu).

 

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , ,

Brak komentarza dla “Carbonara jakiej nie znacie”

Dodaj komentarz

(required)

(required)