Strona główna » Jajka, Makaron » Carbonara z cukiniami

Carbonara z cukiniami

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jest to wegetariańskie wydanie carbonary. Makaron typu motylki w sosie jajecznym z parmezanem i świeżą bazylią. Zamiast  boczku dodamy  chrupiące cukinie  podsmażone wcześniej na oleju.

Składniki na 1 osobę:

  • 1 niewielka cukinia
  • 1\4 cebuli
  • 1 jajko
  • łyżka oleju z oliwek
  • parmezan
  • parę listków świeżej bazylii
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 120 g makaronu typu motylki
  • 

Sposób wykonania:

Na gorącym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę .

Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię (pokrojoną w kostkę) i smażymy ją  przez 3 minuty.

Na osobnym talerzu, do rozbełkotanego jajka dodajemy łyżkę oleju z oliwek, sól, pieprz, łyżkę startego  sera parmezanu i świeże listki bazylii (drobno posiekanej).

Ugotowany i odcedzony  makaron dodajemy do podsmażonej cukinii i na małym ogniu wszystko podsmażamy przez chwilę .

Teraz, do makaronu, dodajemy sos jajeczny i podsmażamy przez 1 minutę.

Jeszcze ciepły makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.

*-:)

Do sosu jajecznego można dołożyć łyżkę śmietany (nie kwaśnej !). Sos będzie bogatszy w smaku  i bardziej  kremowy.

Przepis ten znalazłam tutaj.

Zobacz jeszcze:

Jajka, Makaron , , , , , ,

Brak komentarza dla “Carbonara z cukiniami”

Dodaj komentarz

(required)

(required)