Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki » Chleb z ciasta na pizze

Chleb z ciasta na pizze

2 lutego 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Biały, pszenny chleb z lekko zrumienioną skórką. Kto już zna mój przepis na ciasto i miał już okazję zrobić pizze wg mojego przepisu to upieczenie chleba nie będzie dla niego trudne.

Składniki :

CIASTO NA PIZZE :

  • 1 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3,4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • około 1/2 litra letniej wody

Sposób  przygotowania:

Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie.

Do mąki dodajemy sól i olej z oliwek. Mieszamy.

Dolewamy rozpuszczone drożdże  i około ½ litra letniej wody. Wyrabiamy ciasto.

Pozostawiamy do wyrośniecia.

Zagniatamy  wyrośniete ciasto aby go odpowietrzyć.

Dokładne wskazówki i zdjęcia na przygotowanie mojego ciasta na pizze znajdziecie tutaj – „Ciasto na pizze”

Z kilograma mąki przygotowałam dwa podłużne bochenki chleba . Ułożyłam je na brytfance posmarowanej lekko olejem (bez foremek)  i pozostawilam do ponownego wyrośniecia.

Wyrośniete ciasto posmarowałam  olejem i wstawiłam do bardzo gorącego piekarnika ( 220/240 stopni) na 30 minut.

Upieczony chleb wyciągamy z pieca i ustawiamy na kratce do ostygniecia. Jeżeli upiekliśmy chleb w foremkach powinniśmy wyjąć  go od razu z foremek aby nie zwilgotniał.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki , , , , ,