Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Chrust - Ciasta i ciasteczka Karnawał - cukier cukier mączka jajka mąka olej roślinny - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Chrust

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Chrust lub faworki.

Przyrządzane były już od dawna w Polsce z różnych rodzajów ciasta. Również „Kuchnia Polska” podaje prosty i smaczny  przepis, który wykorzystałam już nie raz. Teraz spróbowałam włoskiego przepisu na chrust z programu „I menù di Benedetta”. Jej faworki wyszły równie chrupkie i apetyczne.

 

Składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • łyżka octu (nie było go we włoskim przepisie, ja go dodałam aby chrust, podczas smażenia, nie wchłaniał zbytnio tłuszczu)

olej do smażenia

cukier puder

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki, na stolnicy, dodajemy cukier,  jajka, olej i łyżkę octu. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkujemy  na bardzo cienko, najlepiej partiami, następnie kroimy na paski  5 x 12 cm.

Na środku każdego paska robimy wzdłuż nacięcie o długości  5 cm i przewijamy jeden koniec paska przez otwór.

Rozgrzewamy olej w dużym, płaskim garnku i smażymy ciasto , z obu stron, na złoty kolor.

Wyjmujemy i osączamy gotowy chrust na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

Poniżej wstawiam dla Was 30 sekundowy filmik z przepisem na „Chiacchiere” z programu „I menù di Benedetta”

 

Ciasta i ciasteczka, Karnawał , , , ,

Brak komentarza dla “Chrust”

Dodaj komentarz

(required)

(required)