Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciambella, czyli włoska babka ucierana

Ciambella, czyli włoska babka ucierana

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Przyznacie sami, że najlepsze  przepisy to przepisy od koleżanek – wielokrotnie wypróbowane. Taka  jest właśnie ta ciambella.

Mąka, cukier, jajka, proszek do pieczenia, jogurt i olej to podstawowe składniki . Reszta zależy od Waszej fantazji. Tym razem moim dodatkiem do ciasta są krople gorzkiej czekolady, ale ciambella  jest również wspaniała z orzechami, wiórkami kokosowymi czy świeżymi owocami.

Złote porady od koleżanki to takie aby jajka i jogurt miały temperaturę pokojową, czyli najlepiej wyciągnąć je z lodówki o wiele wcześniej. Zaś proszek do pieczenia należy wybrać dobrej jakości i nieprzeterminowany czy wywietrzały.

 

 

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 słoiczek białego, kwaśnego  jogutru (125 ml)
  • 1 słoiczek oleju roślinnego (napełnić słoiczek z jogurtu jako miarkę 125 ml)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (+ trochę mleka aby go rozpuścić)
  • 2/3 łyżki kropli czekoladowych  lub pokrojonej na małe kawałki czekolady

Sposób wykonania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C i przygotowujemy brytfankę (najlepiej 25/20 cm) smarując ją masłem lub olejem i posypując bułką tartą. Ciasto przygotowuje się w bardzo szybki sposób najlepiej więc mieć wszystko przygotowane wcześniej.

Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej roślinny i  jogurt. Dobrze wszystko mieszamy. Następnie, powoli, dodajemy mąkę ciągle mieszając.

Teraz do ciasta dodajemy kawałki czekolady.

W niewielkiej ilości mleka rozpuszczamy proszek do pieczenia i jeszcze pieniący się dodajemy do przygotowanego ciasta. Mieszamy dokładnie i wlewamy  ciasto do przygotowanej brytfanki.

Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy,  w zależności od piekarnika.

 

 

 

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka , , , , , ,

komentarzy 7 dla “Ciambella, czyli włoska babka ucierana”

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika…z połamaną czekoladą.

  2. Wrzucę na swojego bloga, też się w to bawię nie bez przyjemności. Ciasto się studzi się dumam nad dekoracją… Dam znać czy smakowało. Jutro przyjeżdża mój ślubny. Bardzo lubi słodkości. Akcja z szybkimi ciastami dla gości sprawdza się też przy takich upałach. Jest coś domowego bez długiego grzania. Pozdrawiam.

    • Po wrzuceniu na bloga podaj koniecznie link…wstawię go u mnie na „Ugotowali z mojego przepisu”. Nie tylko Cię poznam ale także wpadać będę do Ciebie w poszukiwaniu nowych przepisów.
      No a jutro ocena ciasta przez Twojego ślubnego…. :-S

  3. Smakowała mi osobiście, mężowi musi smakować – nie ma innej opcji.
    A oto moje ciasto wg twojego przepisu:
    http://codziennieodmiennieblogpl.blog.pl/2012/07/05/wloska-babka-ucierana/

  4. Magdalena Kopytek

    Z tego ciasta zrobiłam gofry. Wyszły smaczne, chrupiące. Zmniejszyłam tylko ilość cukru i dodałam więcej mleka, żeby uzyskać konsystencję.

Dodaj komentarz

(required)

(required)