Strona główna » Mięso, Warzywa » Cukinie nadziewane mięsem

Cukinie nadziewane mięsem

21 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Łatwy i szybki przepis.

Składniki:

  • świeże cukinie
  • mięso wołowe, mielone
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • sos pomidorowy
  • olej z oliwek
  • pikantna papryczka

Sposób przygotowania:

Umyć cukinie i odciąć końce. Wydrążyć je uważając, aby nie przebić się na zewnątrz, lekko posolić i na talerzu ułożyć je otworem do dołu.

Do mielonego mięsa wołowego dodać jajko,1  łyżkę lub  dwie bułki tartej, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Wymieszać na jednolitą masę.

Cukinie wytrzeć papierowym recznikiem i nadziać masą mięsną.

W  rondlu rozgrzać olej z oliwek, dodać drobno pokrojony czosnek i pikantną papryczkę. Podsmażyć, ale nie przypalić czosnku gdyż  sos będzie gorzki.  Dodać sos pomidorowy (lub świeże pomidory pokrojone w kostkę), przyprawić solą, podsmażyć i dodać przygotowane cukinie (wypełnione masą mięsną).

Dusić wszystko na małym ogniu aż cukinie będą miękkie ale nie rozleciane. Dolać  niewielką ilość  wody do sosu jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zobacz jeszcze:

Mięso, Warzywa