Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Czekoladowe krople

Czekoladowe krople

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Zachwycona smakiem włoskich ciasteczek  „Le gocciole” postanowiłam sama odtworzyć ich smak. Kruche ciasto, kawa, wanilia i kawałki gorzkiej czakolady… sami spróbujcie!

 

Składniki:

  • kruche ciasto
  • łyżka kawy rozpuszczalnej ( lub mocne espresso)
  • krople gorzkiej czekolady ( lub drobno pokrojona czekolada)
  • olejek waniliowy

Sposób przygotowania:
Do ciasta dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości kawę, kawałki czekolady i olejek waniliowy. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na 5/6 mm i wycinamy dowolnego kształtu ciastka (te orginalne mają kształt kropli )
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut.

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka , , , ,