Strona główna » Warzywa » Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

2 kwietnia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • świeże pomidory
  • czosnek
  • olej z oliwek
  • sól
  • 

Sposób przygotowania:

Myjemy  fasolkę szparagową pod bieżącą wodą i odcinamy jej twarde końce. W gorącej, posolonej wodzie gotujemy fasolkę na pół twardo. Odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki (nie powinien zbrązowieć). Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy i podsmażamy przez 10 minut.

Do sosu pomidorowego dodajemy na wpół ugotowaną fasolkę szparagową. Gotujemy wszystko aż połączą się smaki a fasolka będzie miękka, ale nie rozleciana.

*-:)

Najlepsze pomidory do tego sosu są te, zebrane z własnego ogródka – dojrzałe i bardzo soczyste. Dopóki ich nie mamy najlepiej użyć  „pomodori pelati” (pomidory obrane ze skórki i zakonserwowane w puszce).

Są one zbierane  w pełni dojrzałe. Te świeże, z supermarketu, zebrane prawie  zielone,  dojrzewają w drodze i magazynach, w nie naturalny sposób. Nie będą więc mieć nigdy pełnego smaku dojrzałych pomidorów.

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , , ,