Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym







Składniki:
- fasolka szparagowa
- świeże pomidory
- czosnek
- olej z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Myjemy fasolkę szparagową pod bieżącą wodą i odcinamy jej twarde końce. W gorącej, posolonej wodzie gotujemy fasolkę na pół twardo. Odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki (nie powinien zbrązowieć). Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy i podsmażamy przez 10 minut.
Do sosu pomidorowego dodajemy na wpół ugotowaną fasolkę szparagową. Gotujemy wszystko aż połączą się smaki a fasolka będzie miękka, ale nie rozleciana.
*-:)
Najlepsze pomidory do tego sosu są te, zebrane z własnego ogródka – dojrzałe i bardzo soczyste. Dopóki ich nie mamy najlepiej użyć „pomodori pelati” (pomidory obrane ze skórki i zakonserwowane w puszce).
Są one zbierane w pełni dojrzałe. Te świeże, z supermarketu, zebrane prawie zielone, dojrzewają w drodze i magazynach, w nie naturalny sposób. Nie będą więc mieć nigdy pełnego smaku dojrzałych pomidorów.
Ostatnie komentarze