Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - Warzywa - czosnek fasolka szparagowa olej z oliwek pomidory pomodori pelati wegetariańskie - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Warzywa » Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

2 kwietnia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • świeże pomidory
  • czosnek
  • olej z oliwek
  • sól
  • 

Sposób przygotowania:

Myjemy  fasolkę szparagową pod bieżącą wodą i odcinamy jej twarde końce. W gorącej, posolonej wodzie gotujemy fasolkę na pół twardo. Odcedzamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i podsmażamy czosnek pokrojony na plasterki (nie powinien zbrązowieć). Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, solimy i podsmażamy przez 10 minut.

Do sosu pomidorowego dodajemy na wpół ugotowaną fasolkę szparagową. Gotujemy wszystko aż połączą się smaki a fasolka będzie miękka, ale nie rozleciana.

*-:)

Najlepsze pomidory do tego sosu są te, zebrane z własnego ogródka – dojrzałe i bardzo soczyste. Dopóki ich nie mamy najlepiej użyć  „pomodori pelati” (pomidory obrane ze skórki i zakonserwowane w puszce).

Są one zbierane  w pełni dojrzałe. Te świeże, z supermarketu, zebrane prawie  zielone,  dojrzewają w drodze i magazynach, w nie naturalny sposób. Nie będą więc mieć nigdy pełnego smaku dojrzałych pomidorów.

Warzywa , , , , ,