Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Focaccia - Pizza, pieczywo, zapiekanki - ciasto na pizze drożdże mąka olej z oliwek rozmaryn wegetariańskie - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Focaccia

4 lutego 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Focaccia (albo spianata) jest typowym produktem włoskim. Jest to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy (bez sosu pomidorowego, sera czy innych dodatków). Każdy region Włoch ma swoją focaccie: suchą albo pulchną, z solą, rozmarynem, z oliwą, ze skwarkami lub z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Składniki :

Sposób przygotowania :

Wyrośnięte ciasto na pizze rozwałkujemy na grubość 1 cm. Smarujemy brytfankę olejem i wykładamy ciasto. Pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia.

Zanurzamy palce  w mące  i robimy wgłębienia w cieście. Polewamy ciasto  olejem z oliwek (obficie) oraz  posypujemy grubą solą i rozmarynem.

Pieczemy w bardzo gorącym piekarniku (220-240 stopni C) przez 25 minut.

 

Pizza, pieczywo, zapiekanki , , , , ,