Strona główna » Ryby » Gulasz rybny all’Indiana

Gulasz rybny all’Indiana

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Przepis ten znalazłam w miesięczniku „Buona cucina” i od razu postanowiłam go zrobić.

Wykorzystałam do tego przepisu mięso  okonia nilowego, bo nie tylko jest smaczne i treściwe ale również prawie bez ości.

 

Składniki:

  • 1 kg okonia nilowego
  • 500 g cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju z oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa rybna (może być warzywna)

PRZYPRAWY:

  • 3 łyżki curry
  • szczyptę tymianku, rozmarynu, szałwi, mięty, zanzero, liść laurowy

*-:)

Najważniejszą przyprawą w tym przepisie jest curry, to on daje przewodni smak rybie i nie może go zabraknąć.

Brak  jednego z licznych, wyliczonych,  innych przypraw nie wpłynie więc zbytnio   na pogorszenie smaku.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrany i zgnieciony czosnek. Wyławiamy go zanim zbrązowieje.

Na tym samym oleju  podsmażamy cukinie pokrojone w pałeczki. Podsmażone cukinie solimy  i posypujemy pieprzem.

Wyławiamy również cukinię z gorącego oleju i odkładamy je najlepiej w ciepłe miejsce.

Teraz wsypujemy na patelnię drobno posiekane przyprawy (czosnek, liść laurowy, szałwię,  świeżą miętę i rozmaryn).

Lekko podsmażamy.

Teraz dodajemy wcześniej pokrojoną rybę i obsmażamy ją delikatnie z każdej strony posypując pokruszoną rybną kostką rosołową.

Podsmażaną rybę zalewamy białym winem i gotujemy około 10/15 minut.

W szklance, w paru łyżkach zimnej wody, rozpuszczamy sproszkowane curry

i łyżeczkę mąki (aby zagęścić sos). Dolewamy curry na patelnię, dodajemy podsmażoną wcześniej cukinie i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy rybę szczyptą zanzero.

Zobacz jeszcze:

Ryby , , , , , ,

Brak komentarza dla “Gulasz rybny all’Indiana”

Dodaj komentarz

(required)

(required)