Gulasz wołowy

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentrat pomidorowy)
  • 1 marchew
  • por naciowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

Kroimy na mniejsze kawałki wołowe mięso (moje pokroiłam na ok. 2/2 cm ) i oprószamy je dokładnie mąką.

Rozgrzewamy olej  na obszernej patelni i podsmażamy przygotowane kawałki mięsa.

W międzyczasie drobno kroimy umyte i oskrobane warzywa (cebula, marchew i por naciowy) a następnie dodajemy je do podsmażonego mięsa.

Podsmażamy wszystko przez chwilę.

Następnie dolewamy sos pomidorowy (trochę wody jeśli sos jest gęsty) , oraz dodajemy sól i  pierz.

Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie ale nie rozleciane ( nawet ok. 1 godziny).

Dolewamy od czasu do czasu wody jeśli sos zbyt szybko wyparowuje.

Przepis bierze udzial w akcji: „Zimowe szalenstwa”

 

Zimowe szaleństwa

Zobacz jeszcze:

Mięso, Przepisy podstawowe , , , , , ,

komentarzy 6 dla “Gulasz wołowy”

  1. Sylvia / Happines is homemade

    Ja bardzo lubie gulasz z piekarnika 🙂 odkada sprawilam sobie garnek ceramiczny, ciagle bym go gotowala 🙂

  2. ale jaja okazuje się że mięso wołowe soli sie na początku gotowania . Żenada

    • Mogę zrozumieć, że czytanie ze zrozumieniem o 6,15 rano, w niedzielę, być może po nieprzespanej nocy, to nie lada wysiłek. Ale proszę przeczytaj przepis jeszcze raz (albo dwa) i szybko się przekonasz, że w moim przepisie mięso solone jest po podpieczeniu.
      Pozdrawiam.

  3. Por naciowy?? Moze SELER naciowy…

Dodaj komentarz

(required)

(required)