Strona główna » Desery, Lody » Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Gruszki inaczej. Tym razem w słodkim karmelowym sosie.

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 2 pomarańcze
  • 150 g cukru
  • jogurt grecki

Sposób przygotowania:


Obrać gruszki zostawiając ogonek. Wyciąć za pomocą nożyka albo łyżeczki środek gruszki (oczyścić z nasion) nacinając od spodu.
Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno go być 3/4 szklanki) i wraz z 100 g cukru zagotować w niewielkim garnczku.
Do gotującego soku włożyć obrane gruszki i gotować na średnim ogniu przez 20/30 minut często obracając.
W międzyczasie oczyścić skórkę z jednej pomarańczy, pokroić na cienkie paseczki i skarmelizować je w 50 g cukru i odrobinie wody.
Gdy gruszki będą  gotowe wyłożyć je na na talerzyk, ostudzić, dodać jogurt i polać sosem z pomarańczy (zredukować go jeśli jest zbyt płynny).
Posypać skarmelizowaną skórką.
Przepis ten znalazłam u „Mister Carota”.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody , , , ,