Karmelowy krem

30 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki :

  • 200 g cukru
  • 150 ml świeżej śmietanki

Sposób przygotowania :

Na  średnim  ogniu podgrzać cukier  aż się skarmelizuje (rozpuści i przybierze bursztynowy kolor).

Nie należy długo karmelizować cukru bo krem  będzie zbyt gorzki.

Podgrzać śmietankę. Ja użyłam kuchenki mikrofalowej  ( 700 watt przez 1 min 10 sek). Połączenie gorącego karmelu z zimną śmietaną spowoduje mocne kipienie.

Odstawić  z ognia gorący karmel i pomału wlewać ciepłą śmietanę nieustannie mieszając aż karmel połączy się z śmietaną.

Rozlać jeszcze gorący krem do przygotowanego, wyparzonego słoika. Zamknąć szczelnie słoik, odwrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. W taki sposób konserwuje się dłużej.

Przepis ten znalazłam tutaj.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody, Przepisy podstawowe, Przetwory, Smaki z dzieciństwa , ,