Strona główna » Desery, Lody » Kawa Mokka

Kawa Mokka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Jak zrobić dobrą kawę w aluminiowej  maszynce Mokka?

Takie pytanie często zadawano mi po wstawieniu na mój blog  Kawowego  Candy.

Wyjaśnię więc Wam poniżej jak ja przygotowuję moją kawę.

Z mojej małej maszynki Mokka wychodzą dwie małe kawy: mocne, ale nie spalone – bo bardzo łatwo zapchać maszynkę zbyt dużą ilością za drobno zmielonej kawy.

1) Zacznijmy od tego, że zmielona już kawa do przygotowania  Mokki powinna mieć na opakowaniu napis „Moka”. Nie chodzi tu o firmę ale grubość zmielonej kawy.  Jeśli nie mamy możliwości zakupu takiej kawy to musimy pamiętać że kawa powinna być grubo zmielona a nie na „pył” jak do espresso czy zalewajki.

2) Aluminiową maszynkę Mokka nigdy nie myjemy płynem do naczyń czy innym detergentem – no chyba, że zaraz po zakupie maszynki.

Powinniśmy jedynie po każdym użyciu  dokładnie ją opłukać pod bieżącą, ciepłą wodą. Jeśli zdarzył‚o się nam zapomnieć i kawa przywarła użyjemy tylko drucianej myjki do usunięcia kawy z sitka czy zakrętek. W taki sposób, z czasem używania maszynki kawa będzie mała coraz intensywniejszy zapach i smak.

3) Wlewamy (do dolnej części maszynki) wodę prawie do pełna. Prawie to znaczy tyle, aby po włożeniu sitka z lejkiem woda nie przelewała się na sitko. Powinna pozostać tuż pod sitkiem.

4) Wsypujemy do sitka kawę. Bez ugniatania czy uklepywania! nasypujemy niewielką kopkę.

Zakręcamy górną część maszynki i ustawiamy na niezbyt dużym ogniu.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody ,

Brak komentarza dla “Kawa Mokka”

Dodaj komentarz

(required)

(required)