Strona główna » CANDY » Kawowe Candy

Kawowe Candy

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

„Kawowe Candy” – zakończone !!!

Bardzo dziekuję za komentarze i polubienie na FB !

Kawowe Candy wygrała DOROTA H.  !!!! gratuluje !!!

Natomist magnesy na lodówkę  dostaną:

Krzysztof

Anna

Monika

Barbara

Renata

Dorota G

Stefan

Jan

Marek

Marco

Proszę o podanie adresu na KONTAKT, czekam  do jutra, do godz. 12.00.

 

 

Do zorganizowania Kawowego Candy skłonił mnie roznoszący się zapach świeżo parzonej kawy, wczesnym rankiem, na naszej klatce schodowej.

Tak intensywny zapach rozchodzi się przede wszystkim parząc kawę w aluminiowej maszynce typu Mokka. Każdy ma swoją ulubioną kawę, ulubionej firmy ale jedno jest pewne – odpowiednia grubość mielonej kawy i aluminiowa mokka to podstawa.

Zaparzona kawa to tylko początek.

Moje cappuccino przygotowuję w bardzo prosty sposób. Mam (również dla Was w prezencie), specjalny garnuszek do ubijania kremu z mleka. Działa on na zasadzie miniaturowej maślanki do wyrobu masła. Podgrzane mleko energicznym ruchem ubija się specjalnym sitkiem (z rączką) i tak przygotowaną pianką zalewa się kawę.

W paczce dla jednej/jednego z Was jest:

  1. mały, aluminiowy ekspres do kawy typu mokka
  2. 250 g kawy „Lavazza crema e gusto”
  3. garnuszek z sitkiem do ubijania pianki z mleka
  4. 2 oryginalne, porcelanowe kubki na kawę espresso

Zapraszam więc Was do zabawy !!!!

Wystarczy:

  • wpisać poniżej Wasz komentarz – chętnie dowiem się jak przygotowujecie Waszą kawę
  •  powiadomić innych, na Waszym blogu, o moim Kawowym Candy wkładając mój baner (kto nie posiada blogu wystarczy kliknąć na „Lubię to” i udostępnić link na swojej stronie Facebook)

Pobierz kod HTML

  • w obu przypadkach podać  link abym mogła sprawdzić mój baner u Was oraz  poznać Was i Wasze blogi !!!!!!

Paczka jest tylko dla jednej osoby, ale do następnych 10 wylosowanych osób wyślę, jako nagrodę pocieszenia, magnesy na lodówkę .

Komentarze można wpisywać od niedzieli 9 czerwca do niedzieli 16 czerwca do godziny 20.00.

W niedzielę (16/06) wieczorem wybiorę szczęśliwego odbiorcę paczki i wylosuje 10 osób aby przesłać magnesy  na lodówkę.

Po czym, od niedzielnego wieczoru do poniedziałku (17/06), do 12.00 będę czekać na adresy wylosowanych osób na Kontakt. Po 12.00, jeśli nie otrzymam adresów, będę wybierała nastąpne osoby. W tygodniu po niedzieli 16 czerwca wyślę nagrody na podane adresy.

Zobacz jeszcze:

CANDY , ,

komentarzy 16 dla “Kawowe Candy”

  1. Wsypuję do szklanki 2 łyżeczki, zalewam i dodaję mleka 🙂

  2. Ja uwielbiam kawę z cynamonem, kardamonem i imbirem;)

    Gotuję wodę, nie w czajniczku, ale w małym garnuszku najlepiej na dwie lub więcej filiżanek;) Wsypuję 4-5 łyżeczek mielonej kawy i dodaję przypraw;)

    Gotuję jeszcze minutkę, po zagotowaniu wyłączam i czekam aż kawa opadnie. Po czym przez sitko przelewam do filiżanek;)

  3. aaa zapomniała m dodać, że lubię jako Dorota H. na FB

  4. Ja pije kawe rozpuszczalna, ale chetnie sprobuje mokki.

  5. Z celebracją parzenia kawy u nie kiepsko,a i osobiste kubki smakowe mało wymagające. Natomiast Pani przepisy działają na wyobraźnię i aż ślinka leci 🙂
    Fajna akcja!

  6. Parze tradycyjnie po turecku, z przyzwyczajenia. Ale moge sie zmienic 🙂

    • Dla mnie możesz pozostać sobą -spróbuj tylko róznych sposobów parzenia kawy i dostosuj je do pory dnia ,nastroju,towarzystwa…

  7. Juz probowalam ,jakie tylko kawy w kapsulkach,rozpuszczalna….ale taka dobra ,jaka jest z mokki,bez porownania…czuc smak i aromat,kawy a z pianka i buleczka na sniadanie…to dobry start,na caly dzien….:)

  8. Parzę kawę zgodnie z Polską Normą jak badałem napary kawowe w Laboratorium,wrzątkiem o określonej stricte temp 1 łyżeczkę kawy,przykrywam na kilka minut.Pycha.Tak parzyliśmy kawe podczas 2 tyg szkolenia w Centralnym O srodku Badania Artykułów Spozywczych w W-wie,napary wykonywaliśmy w Hotelu Saskim

    • Jasiu !Za komuny nie było wielkiego wyboru w gatunkach kawy ,ale za to ten napój stał sie ekskluzywny.Najczęściej kryło sie za tym stanie w kolejce ,co było doceniane przez przyjaciół.

  9. Codziennie kawę przyrządzam na maszynce typu Moka,lecz z pogrzewaniem eletrycznym marki „Alicia plus” firmy De Longi.Uzywam kawę Kimbo,która prażona jest w Neapolu.Przyrządzam kawę raczej długą,bo najbardziej przypomina mi zalewajkę polską,niesłusznie nazywaną kawą po turecku.Nastawiam eksrakcję średnią i przegrzewanie krótkie.Dosładzam lekko cukrem surowym z trzciny cukrowej i dodaję parę kropel austriackiej śliwowicy.(Lepsza byłaby łącka, ale tutaj jakakolwiek jest trudno osiagalna)

  10. Moja najlepsza kolezanka nauczyla mnie robic kawe po napoletansku.
    Przygotowuje sie normalna mokke. Jak wyjdzie niewielka ilosc swiezo zaparzonej kawy to nalezy wlac ja do filizanki z lyzeczka cukru. Nastepnie nalezy utrzec kawe z cukrem na gladka mase. Gdy doleje sie reszte kawy – na powierzchni utwarza sie pyszna pianka . Prosze sprobowac !!!

  11. Ja znam podobny przepis, ale do cukru dodaje sie tez czarna rozpuszczona czekolade, kawa jest super.

  12. Witam serdecznie 🙂 Czy może pojawiły się gdzieś już wyniki candy?

Dodaj komentarz

(required)

(required)