Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Konfitura z dyni o smaku migdałowym - Przetwory - cukier cynamon dynia gałka muszkatałowa likier Amaretto olejek migdałowy - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Przetwory » Konfitura z dyni o smaku migdałowym

Konfitura z dyni o smaku migdałowym

12 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Niecodzienny smak. Możemy wykorzystać ją  nie tylko do wypieku ciast i ciasteczek ale świetnie  komponuje się z wędlinami  i serami, a  przede wszystkim z pecorino.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 350 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna (sok i starta skórka)
  • 2 kieliszki likieru Amaretto ( lub olejek migdałowy)
  • szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania :

Oczyścić dynię z nasion i z twardej łupki, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem i odstawić do „przegryzienia” się na całą noc (około 12 godzin  :-w  ). Przez ten czas dynia puści sok i wchłonie cukier.

Prawie rozpadnięte kawałki dyni, ze swoim słodkim sosem, stawiamy na ogniu, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatałową oraz cynamon.

Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny.

Po odstawieniu z ognia przecieramy konfiturę przez sito. Ja użyłam blendera.

Teraz dolewamy likier Amaretto (lub olejek migdałowy) dokładnie mieszamy i jeszcze ciepłą konfiturę rozlewamy do przygotowanych, wyparzonych słoików.

Odwracamy słoiki do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis ten znalazłam tutaj.

Przetwory , , , , ,