Strona główna » Przetwory » Konfitura z dyni o smaku migdałowym

Konfitura z dyni o smaku migdałowym

12 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Niecodzienny smak. Możemy wykorzystać ją  nie tylko do wypieku ciast i ciasteczek ale świetnie  komponuje się z wędlinami  i serami, a  przede wszystkim z pecorino.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 350 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 cytryna (sok i starta skórka)
  • 2 kieliszki likieru Amaretto ( lub olejek migdałowy)
  • szczypta gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania :

Oczyścić dynię z nasion i z twardej łupki, pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem i odstawić do „przegryzienia” się na całą noc (około 12 godzin  :-w  ). Przez ten czas dynia puści sok i wchłonie cukier.

Prawie rozpadnięte kawałki dyni, ze swoim słodkim sosem, stawiamy na ogniu, dodajemy sok i startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatałową oraz cynamon.

Gotujemy wszystko na małym ogniu około 1 godziny.

Po odstawieniu z ognia przecieramy konfiturę przez sito. Ja użyłam blendera.

Teraz dolewamy likier Amaretto (lub olejek migdałowy) dokładnie mieszamy i jeszcze ciepłą konfiturę rozlewamy do przygotowanych, wyparzonych słoików.

Odwracamy słoiki do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis ten znalazłam tutaj.

Zobacz jeszcze:

Przetwory , , , , ,