Strona główna » Ryż i Risotto, Warzywa » KousKous z warzywami

KousKous z warzywami

17 października 2013
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Tradycyjny KousKous to tłuczone ziarna pszenicy, a dokładnie odpady przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. 

Współcześnie KousKous produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków.

Ugotowany na parze lub zalany wrzątkiem jest najczęściej podawany jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu czy warzyw.

SONY DSC

Składniki na 2 osoby:

  • 160 g ziaren kouskous
  • 200 g żółtej papryki, 100 g cukini, 100 g cebuli, 70 g marchewki, 60 g pora
  • 70 g rodzynek, 40 g orzechów, ocet, cukier
  • olej
  • kostka rosołowa, warzywna
  • sól
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Moczymy rodzynki w paru łyżkach octu przez 10 minut.

W międzyczasie  kroimy białą część pora na plasterki oraz cebulę w drobną kostkę i podsmażamy wszystko przez 3 minuty w niewielkiej ilości oleju.

Następnie do podsmażonej cebuli i pora dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki paprykę oraz marchewkę (pokrojoną w cienkie plasterki). Podsmażamy warzywa przez 5 minut.

Teraz dodajemy cukinię (również tą pokrojoną na plasterki), namoczone rodzynki wraz  octem, łyżkę cukru i szczyptę soli.

Podsmażamy wszystko przez następne 5 minut, dodajemy drobno posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.

Podczas gotowania warzyw przygotowujemy kouskous (160 g) zalewając go gorącym warzywnym rosołem ( ja przygotowuję go z kostki rosołowej, warzywnej – wg przepisu na opakowaniu). Ilość rosołu to podwójna porcja kouskous czyli 320 g.

Zalany rosołem kouskous przykrywamy i pozostawiamy na parę minut aż napęcznieje. Następnie zbitą bryłę kouskousu rozdrabniamy widelcem.

Podajemy kouskous wraz z warzywami jeszcze ciepłe.

Przepis pochodzi z miesięcznika „Io cucino”.

 

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto, Warzywa , , , , , , , ,

Brak komentarza dla “KousKous z warzywami”

Dodaj komentarz

(required)

(required)