Strona główna » Desery, Lody, Przetwory » Krem czekoladowo-kawowy

Krem czekoladowo-kawowy

9 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Krem ten przypomina nutellę ale jest on wyłącznie dla miłosników gorzkiej czekolady.

Po zastygnięciu można go użyć na wiele sposobów : do posmarowania kromki chleba, ciasteczek, tortów czy  do polania lodów lub deseru  z owoców.

Składniki :

  • 50 g rozpuszczalnej kawy
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 350 g cukru
  • 8 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml płynnej, świeżej śmietanki

Sposób przygotowania:

W średnim garnku mieszamy kawę, kakao, cukier i mąke ziemniaczaną. Następnie stopniowo dolewamy mleko i śmietane ciągle mieszając.

Ustawiamy garnek z przygotowanym kakaowym mlekiem na małym ogniu i nieustannie  mieszając ! doprowadzamy do wrzenia.

Odstawiamy garnek z ognia na 3 minuty  a następnie  ponownie stawiamy na niewielkim  ogniu i doprowadzamy do powtórnego wrzenia. Powtarzamy tą czynność 2 razy. Na koniec podgotowujemy krem jeszcze raz przez 2/3 minuty.

Rozlewamy  jeszcze gorący krem do przygotowanego, wyparzonego słoika. Zakręcamy  szczelnie słoik, odwracamy  do góry nogami i zostawiamy  do ostygnięcia. W taki sposób konserwuje się dłużej.

Przepis ten znalazlam tutaj.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody, Przetwory , , , ,