Kruche ciasto

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

To przepis mojej Mamy.
Wykorzystuje go nie tylko do placków na kruchym cieście ale również przygotowuje z niego ciasteczka.

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 3 żółtka (białka sprawiają, że ciasto wychodzi twarde)
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesianą mąkę mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodaję margarynę i kroję ją na mniejsze kawałki.

Dodaję żółtka i śmietanę.

Zagniatam wszystkie składniki, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę aby schłodzić ciasto. Schłodzone ciasto jest lepiej i prościej rozwałkować.

Zobacz jeszcze:

Przepisy podstawowe, Smaki z dzieciństwa , , , , ,