Łazanki

8 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Skłaniki na 1 porcję :

  • łyżka drobno pokrojonego boczku
  • pół cebuli
  • dwie garście posiekanej włoskiej kapusty
  • sól, pieprz
  • olej
  • 100\120 g makaronu na łazanki (ja użyłam ” Ricciutelle nr 88″  Agnesi)

Sposób przyrządzania:

Kapustę oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści , opłukać i pokroić na 4 części. Z każdej części usunąć głąb, pokroić w paseczki i ugotować we wrzącej osolonej wodzie.

*-:) Wody nie wylewać, ugotujemy w niej makaron.

Kapustę wyłowić cedzakiem i osączyć.

Wysmażyć boczek na oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu wraz z boczkiem. Dodać osączoną kapustę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko na małym ogniu przez chwilę.

Ugotowany makaron „al dente” dodać do przygotowanej  kapusty. Dobrze wymieszać i podsmażyć przez parę minut.

Zobacz jeszcze:

Makaron, Smaki z dzieciństwa, Warzywa , , ,