Strona główna » Makaron » Makaron alla Puttanesca

Makaron alla Puttanesca

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Za każdym razem, gdy jest mowa o TYM sosie do makaronu, Włosi uśmichają się z lekkim zażenowaniem. Ale taką mu dali nazwę i teraz nie ma się czego wstydzić. Bo legenda głosi, że w hiszpańskiej dzielnicy Neapolu, w tamtejszych domach publicznych, dla przyciągnięcia więcej klientów serwowano właśnie ten makaron (jakby już same „panie” nie wystarczały ) :-))

Dlaczego właśnie z tym sosem ?

Bo szybki i łatwy do zrobienia, z niewielu, i bardzo dostępnych w tym mieście składników, no i pikantny……a to akurat pasowało by w sam raz do tamtego miejsca.

Zwał jak zwał, ale sos jest naprawdę dobry. Oliwa z oliwek, czarne oliwki, kapary, słone sardele, ostra papryczka i sos pomidorowy. To wszystko. Wystarczy tylko dobrze połączyć składniki na patelni i dodać makaron.

 

makaron

makaron alla puttanesca

Składniki na 2 osoby:

  • makaron (rurki lub spaghetti) – 220 g
  • sos pomidorowy (lub pomodori pelati albo świeże) – 200 ml
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czarne oliwki bez pestek – 2 łyżki
  • kapary – 1 łyżka
  • słone sardele (acciughe, alici, anchois) – 2 szt.
  • pikantna papryczka – do smaku
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – do smaku
  • drobno posiekana, świeża pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy na patelni olej z oliwek. Zaznaczyłam 2 łyżki, ale można dodać więcej.

Dodajemy, aby lekko podsmażyć, pokrojony drobno czosnek, ostrą papryczkę i dwa małe kawałki słonej sardeli. Gdy sardele rozpuszczą się w gorącym oleju dodajemy oliwki i kapary.

Uwaga! Nie przypalić czosnku gdyż sos będzie gorzki!

Pogrzewamy wszystko przez chwilę i dodajemy sos pomidorowy.

Solimy do smaku i dusimy przez parę minut.

Odcedzamy ugotowany makaron „al dente” i dodajemy do sosu. Podrzewamy wszystko przez chwilę na patelni i serwujemy.

Na koniec posypujemy gotowy makaron świeżo posiekaną pietruszką.

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , , ,

Brak komentarza dla “Makaron alla Puttanesca”

Dodaj komentarz

(required)

(required)