Strona główna » Makaron, Ryby » Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

W sam raz na lato. Makaron jajeczny typu wstążki, a dokładnie „chitarrine all’uovo”, wąskie, ale ciut grubsze od tradycyjnych. Do tego owoce morza zakrapiane białym, wytrawnym  winem w  sosie ze świeżych pomidorów.

Danie, które dość często króluje w naszym domu,  ulubione danie mojego męża.

Składniki:

  • garść owoców morza jak krewetki, małże, mule (świeże lub mrożone)
  • 1  duży, dojrzały pomidor
  • olej z oliwek
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina (można zastąpić go sokiem z 1\2 cytryny)
  • sól, pieprz,
  • świeża pietruszka
  • ostra, sucha papryczka
  • czosnek
  • Makaron jajeczny typu wstążki
  • 

Sposób przygotowania:

Owoce morza czyszczę i myję pod bieżącą wodą. Mrożone wystarczy lekko rozmrozić i opłukać.

Nastawiam w wystarczająco obszernym garnku wodę na makaron. Na ugotowanie makaronu jajecznego nie potrzeba wiele czasu dlatego też wrzucimy go do wrzątku w ostatniej chwili, jak sos będzie prawie gotowy.

Podgrzewam oliwę z oliwek na patelni,  następnie  dodaje drobno pokrojony czosnek, posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę w kawałkach.

Na rozgrzany olej (uwaga nie przypalić czosnku !) wrzucam przygotowane owoce morza i szybko je  podsmażam  na dość dużym ogniu.

Dolewam białe wino i zagotowuję. W gotującym sosie winnym  mule i małże powinny się otworzyć.

Teraz dodaję drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podsmażam wsztystko przez 5-10 minut

W międzyczasie wrzucam  makaron do wrzącej wody (około 120 g na porcję). Gotować wg przepisu na opakowaniu, al dente.

Ugotowany, odcedzony  makaron dodajemy do sosu, mieszamy przez chwilę aż smaki się połączą i serwujemy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym , czarnym pieprzem.

Zobacz jeszcze:

Makaron, Ryby , , , , ,

komentarze 4 dla “Makaron z owocami morza”

  1. Pięknie to wygląda i z pewnością jest smaczne. Spróbuję dzisiaj.

  2. Dziękuję !!!
    Czekam na ostateczny werdykt 🙂

  3. bardzo fajny przepis. Ja nie mialam bialego wina, ale ze sos z pomidorem wiec uzylam czerwonego. Jak na patelni dusiłam to wygladało to jak pomyje, bo karmary naciągneły kolorem wina. Ale efekt koncowy był rewelacyjny. Jak pomieszałam z makaronem, wyglądało smacznie i też tak smakowało. PYSZNOŚCI! a ta pietruszka delikatnie wyczuwalna nadawała takiego smaczku mniam,..

Dodaj komentarz

(required)

(required)