Strona główna » Makaron, Mięso » Makaron z pulpecikami w kremowym sosie.

Makaron z pulpecikami w kremowym sosie.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Niewielkie pulpeciki  przygotowałam z wołowego mięsa. Lekko  podsmażone  a potem  uduszone pulpety w pomidorowym sosie  stały się wspaniałym dodatkiem do makaronu.

Kremowy sos uzyskałam dodając beszamel.

Zamiast sosu beszamelowego można oczywiście dodać śmietanę, ale  to już inny smak i inne kalorie.

Składniki:

  • makaron typu rurki (ok. 120 g na porcję)
  • parmezan

NA PULPETY:

  • 200 g mielonego  mięsa wołowego,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku (lub w rosole z kostki)
  •  1 jajko
  • 1-2 ząbki  czosnku
  •  sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  •  olej do smażenia

SOS:

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, rozdrobnionym czosnkiem, jajkiem, szczyptą soli i sporą ilością pieprzu (pulpeciki powinny być pikantne).

Rękami zmoczonymi zimną wodą uformować małe kulki.

Następnie obtoczyć pulpety w mące i obrumienić na rozgrzanym oleju z oliwek.

Do podsmażonych pulpetów dodać sos pomidorowy, dolać niewielką  ilość wody (jeśli sos jest gesty) i zagotować.

Gotować na małym ogniu około 20 minut aż smaki dobrze sie połączą.

Przygotować sos beszamelowy i dodać go do pomidorowego sosu z pulpetami. Zagotować.

W miedzy czasie, w dużej ilości  osolonej wody, ugotować makaron al dente.

 Odcedzić go i dodać do sosu z pulpetami.

Odstawić garnek z ognia, dokładnie wymieszać sos z makaronem i wyłożyć na talerze.

Podawać  posypany startym serem parmezano.

Zobacz jeszcze:

Makaron, Mięso , , , ,

Brak komentarza dla “Makaron z pulpecikami w kremowym sosie.”

Dodaj komentarz

(required)

(required)