Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa » Melanzane alla parmigiana, czyli zapiekany bakłażan z serem i sosem pomidorowym

Melanzane alla parmigiana, czyli zapiekany bakłażan z serem i sosem pomidorowym

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Wyjątkowo smaczne i pożywne danie z smażonych bakłażanów, sosu pomidorowego i sera. To tradycyjny włoski przepis, o który do tej pory jest spór pomiędzy Sycylią i Neapolem. Każdy z nich uważa, że są autorami orginalnego przepisu na Parmezanę.

Przepis wymaga przygotowania pomidorowego sosu z bazylią, wysmażenia pokrojonego na płaty bakłażana oraz przygotowania sera.

Te produkty układamy na przemian w brytfannce i zapiekamy w piekarniku. 

Powiedzmy że pracochłonne, ale końcowy wynik miło zaskoczy każdego z Was.

SONY DSC

 

Składniki na 4 osoby:

Lub 2 ogromne porcje.

  • 2 duże bakłażany
  • 600 ml sosu pomidorowego
  • 200 gr mozzarelli
  • 4/5 łyżek startego parmezanu
  • mąka (do obtoczenia plastrów bakłażana przed smażeniem)
  • olej (do smażenia bakłażana)
  • olej z oliwek, sól, świeża basylia lub czosnek (do przyprawienia sosu pomidorowego)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos pomidorowy pogrzewając w garnku koncentrat pomidorowy, olej z oliwek, sól i listki świeżej bazylii. Bazylię można zastąpić czosnkiem – jeśli lubimy jego smak. Stawiamy wszystko na małym ogniu i gotujemy, aż smaki się połączą.

Kroimy bakłażany na plastry ok. 5 mm, układamy na ręczniku papierowym (lub bawełnianym) i solimy. W ten sposób powinny puścić swój  sok i stracić swoją charakterystyczną gorycz.

Rozgrzewamy olej roślinny na patelni, obtaczamy w mące przygotowane plastry bakłażana (osuszamy je wcześniej) i smażymy na złoty kolor.

Usmażone odstawiamy do ocieknięcia na ręcznik papierowy. Im mniej tłuszczu, tym lepiej! Smażenie można zastąpić grillowaniem plastrów bakłażana.

Mamy już sos, przygotowane bakłżany teraz więc kroimy mozzarelle na cienkie plasterki i ścieramy ser parmezan na tarce.

W lekko natłuszczonej brytfannce (moja jest niewielka 20 cm/20 cm) układamy przygotawane produkty.

Na spód idzie sos pomidorowy, potem plasterki usmażonych bakłażanów, ponownie sos, mozzarella i łyżka startego sera parmezanu (równo rozsypana).

W taki sposób układamy, na przemian, do wyczerpania wszystkich produktów: bakłażan, sos pomidorowy, mozzarella i starty parmezan. Warto sobie zostawić ciut więcej parmezanu na sam wierzch zapiekanki, aby po podpieczeniu wierzch był chrupiący.

Przygotowana zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180 ° C) i zapiekamy przez ok. 20 minut. Ten czas potrzebny jest do rozpuszczenia się mozzarelli i zapieczenia na złoty kolor wierzchu zapiekanki. W zależności od piekarnika czas zapiekania może być krótszy lub dłuższy.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa , , , , , ,

Brak komentarza dla “Melanzane alla parmigiana, czyli zapiekany bakłażan z serem i sosem pomidorowym”

Dodaj komentarz

(required)

(required)