Strona główna » Ryby » Morszczuk w sosie pomidorowym z cebulą i oliwkami

Morszczuk w sosie pomidorowym z cebulą i oliwkami

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Oto mój następny przepis na rybę.

Podaję go nie tylko dlatego, że nadchodzi wigilia i każdy nowy przepis może być dobrym pomysłem na nowe danie rybne, ale również dlatego, że bez dyskusji ryby są najzdrowszym składnikiem w naszej diecie a jemy je, niestety, niewystarczająco często.

DSC04829

Składniki:

  • 300 g oczyszczonych płatów morszczuka. W zasadzie może być każdy inny rodzaj ryby, wystarczy że jej mięso będzie zwarte i bez ości.
  • 1 niewielka cebula
  • garść czarnych oliwek (ok 10/12)
  • ok 200 ml sosu pomidorowego
  • olej (najlepiej z oliwek)
  • sól, pieprz,
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Umyte, osuszone kawałki (lub płaty) rybne oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Ryba nie do końca koniecznie musi być usmażona, ponieważ będziemy ją jeszcze dusić w przygotowanym sosie pomidorowym. Wcześniejsze podsmażenie spowoduje tylko , że nie będzie rozlatywać się podczas duszenia w sosie i na talerzu.

Wyławiamy z patelni podsmażoną rybę i odstawiamy na talerz.

Na tłuszczu, gdzie wcześniej podsmażaliśmy rybę, dusimy cebulę pokrojoną na wiórka. Następnie dodajemy oliwki i sos pomidorowy. Solimy i dodajemy zmielony pieprz. Dusimy wszystko aż smaki się połączą.

Do gotowego sosu (jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody) dodajemy podsmażoną rybę i dusimy wszystko przez chwilę pod przykryciem.

Mam jeszcze takie przepisy na smaczną rybą !

Branzino alla mediterranea

SONY DSC

Ryba w sosie mleczno cytrynowym

SONY DSC

Łosoś w orientalnym sosie

SONY DSC

Gulasz rybny all Indiana

SONY DSC

Branzino w cytrynie

branzino2-300x225

Okoń nilowy w migdałach

ryba_migdaly1

Ryba pod chrupką pierzynką

ryba

Zobacz jeszcze:

Ryby , , , ,

Brak komentarza dla “Morszczuk w sosie pomidorowym z cebulą i oliwkami”

Dodaj komentarz

(wymagane)

(wymagane)