Strona główna » Desery, Lody » Mus pomarańczowy pod słodką chmurką

Mus pomarańczowy pod słodką chmurką

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Z tym deserem przystąpiłam do konkursu kuchni chińskiej organizowanego przez Gotujmy.pl. Jest to mus pomarańczowy ze świeżymi kawałkami owoców pomarańczy oraz słodką chmurką wykonaną z makaronu ryżowego (wcześniej usmażonego i słodzonego). Za pomysł zostałam nagrodzona, ale zapewniam że również deser jest niczego sobie. 🙂

Składniki na jedną osobę:

  • sok z dwóch pomarańczy (moje były małe)
  • płaska łyżka cukru
  • 1 białko
  • makaron ryżowy (nitki)
  • 1 pomarańcza obrana i pokrojona w kostkę
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier i gotować aż powstanie gęsty syrop.
Ubić białko na sztywną pianę i dodawać pomału jeszcze gorący syrop do ubitej piany energicznie mieszając.
Tak przygotowany mus włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 1 godzinę.
Rozgrzać olej i usmażyć na nim makaron ryżowy. Wystarczy parę sekund a nitki stają się puszyste i chrupiące.
Wyłożyć usmażony makaron na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem.
Na dno salaterki ułożyć kawałki pokrojonej pomarańczy, nałożyć zamrożony mus pomarańczowy a górę przyozdobić usmażonym, chrupiącym i słodkim makaronem ryżowym.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody , , , , ,