Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki » Obwarzanki z makiem

Obwarzanki z makiem

8 lutego 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Czy dorównałam krakowskim piekarzom? Na pewno nie !!! Ale to była świetna zabawa !!

Upiekliśmy  w domu pizze, jak zawsze. Zazwyczaj pozostałe ciasto zamrażam, ale tym razem wykorzystaliśmy je do  wypieku obwarzanków. Popatrzcie  jak nam to wyszło !

Składniki :

Sposób przygotowania :

Z wyrośniętego ciasta na pizze formuję podłużne walce 15-20 cm. Dwa z nich skręcam i formuję pierścienie. Uformowane obwarzanki pozostawiam do ponownego wyrośnięcia.

Stawiam na ogniu garnek wypełniony do połowy wodą. Gdy woda zaczyna wrzeć zanurzam obwarzanki  na chwilę we wrzątku i obgotowuje, obwarzam (stąd ta nazwa).

Po osączeniu smaruję wierzch obwarzanków olejem z oliwek i posypuję makiem.

Piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni C) aż się zrumienią.

💡  Nasze ciasto na pizze nie posiada spulchniaczy ani konserwantów dlatego też  obwarzanki są do zjedzenia tego samego dnia.

Można spróbować  zamrozić je, kiedy są jeszcze ciepłe , ale ja,  osobiście tego nie próbowałam. Nasze zostały zjedzone zaraz po „wyjściu” z pieca.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki , , , ,