Strona główna » Ryby » Okoń nilowy w migdałach

Okoń nilowy w migdałach

13 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Delikatne, różowe płaty okonia w panierce z migdałów. To nastepny mój przepis na rybę. Pomysł na przygotowanie tak smacznej ryby znalazlam u Wiolety333    :-h

 

Składniki:

  • oczyszczone płaty okonia nilowego (może być każda inna ryba)
  • mąka
  • jasne piwo
  • płatki migdałów
  • sól

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy szklankę  jasnego piwa i  dodajemy tyle mąki aby powstało kremowe i gęste jak śmietana ciasto. Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około pól godziny.

Umyte i osuszone filety rybne kroimy na dowolne wielkości  porcje. Solimy.

Wysypujemy na talerz  płatki z migdałów.

Rozgrzewamy na patelni olej.

Zamaczamy przygotowane porcje ryby w cieście piwnym i obtaczamy je w migdałach. Smażymy na złoty kolor i osuszamy na reczniku papierowym. Podajemy ciepłe.

Zobacz jeszcze:

Ryby , , , , ,