Strona główna » Jajka, Warzywa » Omlet z warzywami

Omlet z warzywami

22 listopada 2012
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

 

Składniki :

  • 3 jajka
  • pół małej cebuli
  • 1 niewielki ziemniak
  • mała cukinia
  • 3 pieczarki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • łyżka startego sera typu parmezan
  • sól, pieprz, olej lub masło

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa pod bieżącą wodą (ziemniaki  obieramy również ze skórki)  i kroimy wszystko  na cienkie plasterki.

Na gorącym tłuszczu najpierw podsmażamy lekko  ziemniaki  a następnie  dodajemy cebulę, pieczarki i cukinie. Dodajemy soli i pieprzu i dusimy wszystko przez chwilę. Warzywa na koniec powinny być miękkie ale nie rozleciane.

W między czasie, w  misce ubijamy lekko świeże jajka,  solimy i dodajemy starty ser. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Gdy masa jajeczna jest już gotowa a warzywa na patelni są lekko podpieczone dodajemy do warzyw plasterki świeżych pomidorków.

Teraz na gorącą patelnią z warzywami wlewamy przygotowaną masę jajeczną. Mieszamy delikatnie aby ją równomiernie rozprowadzić i zapiekamy omlet z obu stron po parę minut.

Serwujemy jeszcze ciepły.

 

Zobacz jeszcze:

Jajka, Warzywa , , , ,

Brak komentarza dla “Omlet z warzywami”

Dodaj komentarz

(required)

(required)