Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Orzechowy baton z białą czekoladą i serem ricotta - Ciasta i ciasteczka Desery, Lody Smaki z dzieciństwa - biała czekolada cukier puder herbatniki orzechy laskowe ser ricotta - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Ciasta i ciasteczka, Desery, Lody, Smaki z dzieciństwa » Orzechowy baton z białą czekoladą i serem ricotta

Orzechowy baton z białą czekoladą i serem ricotta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Kto lubi słodkości domowej roboty (bez pieczenia) to tym batonem będzie zachwycony. Jest  on delikatny w smaku i łatwy do wykonania.

Składniki batona to  tradycyjnie pokruszone herbatniki, biała czekolada, orzechy laskowe, niewielka ilość masła i ser ricotta, który w wielu moich deserach zastępuje tłuszcz.

Przepis na deser pochodzi z miesię™cznika „Cucina – no problem”

Składniki:

  • 180 g herbatników
  • 70 g orzechów laskowych
  • 20 g cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 35 g masła
  • 250 g sera ricotta

Mój baton wykonałam z połowy składników.

Sposób wykonania:

Herbatniki wkładamy do woreczka i tłuczemy je na mniejsze kawałki. Nie wykonujemy  tego mikserem bo biszkopty nie powinny być zmielone na miazgę.

W mikserze natomiast mielimy  obrane ze skórki i opieczone orzechy wraz cukrem pudrem. Mielimy w taki sposób aby niektóre kawałki orzechów pozostały większe a część zmielona na pył.

W garnku (najlepiej ustawionym nad gotującą się wodą) rozpuszczamy masło wraz z  połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Odsuwamy z ognia garnek i mieszamy  przez 3-4 minut aby ostudzić rozpuszczoną czekoladę.

Do tak przygotowanej czekolady dodajemy teraz ser ricotta, zmielone orzechy z cukrem pudrem i pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Moczymy (i wyrzynamy) odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia (lub śniadaniowego), układamy na nim przygotowany baton, formujemy go w kształcie salcesonu, owijamy w wilgotny papier, skręcamy brzegi papieru i wkładamy do lodówki na parę godzin.

Schłodzony baton kroimy na plasty i serwujemy.

 

Ciasta i ciasteczka, Desery, Lody, Smaki z dzieciństwa , , , ,

Brak komentarza dla “Orzechowy baton z białą czekoladą i serem ricotta”

Dodaj komentarz

(required)

(required)