Strona główna » Przetwory » Ostra papryczka faszerowana tuńczykiem

Ostra papryczka faszerowana tuńczykiem

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Ostra papryczka faszerowana tuńczykiem, kaparami, anchois i oliwkami to typowa konserwa przygotowywana w południowych Włoszech, w takich regionach jak Sycylia, Kalabria czy Puglia.

Do przygotowania jej potrzebna nam będzie cierpliwość i kilka dobrych składników, którymi wypełnimy te małe ale bardzo pikantne papryczki.

Gotowe już papryczki zakonserwujemy w oleju.

Składniki:

  • 1/2 kg pikantnych papryczek (ok. 30 szt.)
  • 2 opakowania tuńczyka w oleju (2 x 160 g)
  • 1 łyżka kaparów, 1 łyżka oliwek, ok 8 anchois (słone sardele)
  • olej roślinny dobrej jakości (ok 250 ml)
  • szklanka octu, sól

Sposób wykonania:

Myjemy pod bieżącą wodą  świeże papryczki.

Obcinamy ogonki i ostrym  nożykiem wydrążamy środek papryczki, płuczemy.

Zagotowujemy wodę z octem i szczptą soli (u mnie 2 szklanki wody + 1 szklanka octu), wrzucamy oczyszczone papryczki do wrzątku i obgotowujemy je przez 5 minut (liczymy czas od powtórnego zagotowania wody). Odcedzamy i pozostawiamy obgotowane papryczki na ręczniku papierowym (otworem w dół) do obschnięcia.

Przygotowujmy farsz. Odcedzamy z oleju tuńczyka, rozdrabniamy go widelcem, kroimy drobno kapary, anchois i oliwki, dokładnie wszystko mieszamy.

Kompletnie suche papryczki (tylko takie zakonserwują się dobrze) wypełniamy farszem.

Układamy ciasno przygotowane papryczki w wysterilizowanym słoiku i zalewamy do pełna olejem. Przechowujemy w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Zobacz jeszcze:

Przetwory , , , , , ,

komentarze 4 dla “Ostra papryczka faszerowana tuńczykiem”

  1. Świetny pomysł! Bardzo lubię nadziewane papryczki, ale zazwyczaj kupuję je w sklepie „na wagę”. Teraz już wiem jak samemu coś takiego przygotować 🙂 Dziękuję za inspirację!

  2. Bardzo często je robię ,są wyśmienite,robię też nadziewane twarogiem z dodatkiem oregano.

  3. Hej,
    Probuje znalezc w Anglii takie papryczki i niestety nigdzie och nie ma. Maja jakas dokladna nazwe?

    Pozdrawiam

    • Ich włoska nazwa, bo chodują je przede wszystkim we Włoszech, to „hot cuoricini” (cuoricini— serduszka). Polecam odwiedzić w Anglii sklepy prowadzone przez włochow (z włoskimi produktami) lub zakup papryczek przez internet.

Dodaj komentarz

(required)

(required)