Strona główna » Ciasta i ciasteczka, Pierogi i pierożki » Słodkie pierożki z ricottą

Słodkie pierożki z ricottą

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:
CIASTO – 200 g mąki pszennej, 100 g cukru, 60 g masła, 2 jaka. szczypta soli
NADZIENIE –  300 g ricotty, 30 g gorzkiej czekolady, 80 g cukru, cynamon
OLEJ – do smażenia
CUKIER PUDER – do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto z wymienionych składników i owinięte w folię schłodzić w lodówce.
Wymieszać ricottę z cukrem, cynamonem i drobno pokrojona czekoladą.
Rozwałkować na stolnicy schłodzone ciasto i wykrawać szklanką kółka. Nałożyc farsz z ricotty na przygotowane ciasto, złożyc na połowe krążki ciasta i dobrze skleić brzegi. Powstaną półksiężyce.
Rozgrzać dużą ilość oleju i dokładnie smażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.
Wyłożyć na ręcznik  papierowy i  posypać cukrem pudrem.
Przepis  znalazłam tutaj.

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka, Pierogi i pierożki , , , , , ,