Strona główna » Warzywa » Papryka zapiekana z aromatyzowanym ziołami KousKous-em

Papryka zapiekana z aromatyzowanym ziołami KousKous-em

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Tradycyjny KousKous to tłuczone ziarna pszenicy, a dokładnie  odpady przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. 

Współcześnie KousKous  produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków.

Ugotowany na parze lub zalany wrzątkiem jest najczęściej podawany jako dodatek do mięsa, ryb, drobiu  czy warzyw.

Dzisiejszy mój przepis to zapiekana papryka wypełniona KousKous-em, który wcześniej napęczniał w gorącym rosole a następnie został przyprawiony ziołami.

Składniki :
  • 4 świeże papryki
  • na każde 100 g KousKous-u + 160 ml gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • świeże zioła i warzywa : np szałwia, czosnek, pietruszka, szczypiorek, papryka, rozmaryn, cebula, pomidor
  • sól
  • olej
Sposób wykonania:
Ziarna KousKous-u zalewamy gorącym rosołem aż napęcznieje, około 5-8 minut.
Do miksera wrzucamy umyte i pokrojone na mniejsze kawałki zioła z warzywami i miksujemy je  na bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę zmiksowane zioła. Solimy.
Rozkruszamy w rękach, lub widelcem,  napęczniały KousKous i dodajemy go do lekko podsmażonych ziół i warzyw.
Podsmażamy wszystko przez chwilę aby ziarna KousKous-u nabrały  aromatu.
Myjemy paprykę, odcinamy jego „kapelusz”, usuwamy ziarna i płuczemy paprykę pod bierzącą wodą.
Nadziewamy papryki przygotowanym KousKous-em, układamy je na posmarowanej olejem brytfance i  skrapiamy  wszystko olejem ( najlepiej z oliwek).
Zapiekamy paprykę w gorącym piekarniku ( 180 ° C) przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju papryki.
*-:)    Aby przyspieszyć  przygotowanie  potrawy bardzo często opiekam wcześniej paprykę na patelni żeliwnej i na wpół upieczoną  nadziewam KousKous-em. Pozwala mi to skrócić czas zapiekania w piekarniku.

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarza dla “Papryka zapiekana z aromatyzowanym ziołami KousKous-em”

Dodaj komentarz

(required)

(required)