Strona główna » Makaron » Penne rigate z warzywami

Penne rigate z warzywami

19 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Tym razem makaron typu rurki z sosem ze świeżych warzyw.

Składniki na 1 osobę:

  • 100/120 g makaronu typu rurki
  • 1 łyżka drobno pokrojonych bakłażanów
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej cukinii
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżeczka vegety (jarzynki sproszkowanej czy kostki rosołowej)
  • czosnek
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryczki
  • parmezan
  • sól

Sposób przygotowania:
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przygotowane, drobno pokrojone warzywa, vegetę,  czosnek i papryczkę. Smażyć warzywa przez jakiś czas. Następnie dodać przecier pomidorowy, podlać małą iloscią wody i dusić na małym ogniu  warzywa aż będą miękkie.W międzyczasie ugotować makaron „al dente” (niedogotowany). Do gotowego sosu wrzucić odcedzony makaron i mieszając zostawić go jeszcze pare minut na ogniu aby wchłonął dobrze sos. Podawać posypany parmezanem.

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , , ,