Piadina (tortilla)

19 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju z oliwek (w oryginalnym przepisie jest smalec 100 g )
  • pół łyżeczki sody lub proszek do pieczenia (nie z wanilią)
  • trochę wody

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodać tylko tyle wody aby ciasto miało konsystencję jak na pierogi – wystarczająco miękkie. Rozwałkować placki  (ok 4 mm) i upiec je z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni.
Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser (np. squacqerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina – porchetta), grzyby, rukola, szpinak, ale także czekoladą.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki, Przepisy podstawowe , ,