Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Piernik - Ciasta i ciasteczka Przepisy podstawowe Smaki z dzieciństwa - jajka kakao mąka masło miód mleko przyprawa korzenna soda - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Piernik

21 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jest to przepis Bożenki z Trento (północne Włochy). Ona  przygotowuje  ten piernik  już od wielu lat. Został  przez nią nie raz  zmodyfikowany i ulepszony aż doszła do perfekcji w smaku i konsystencji. Niejedna z koleżanek wypróbowała go już upiec… Zapewniamy więc, że sukces gwarantowany.

Składniki :

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 400 g mąki
  • przyprawa do pierników
  • 1, 1/2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki dżemu  (np. brzoskwiniowego)
  • 120 g stopionego masła

Sposób przygotowania :

Mąkę przesiać z sodą, kakao, i wymieszać z przyprawą korzenną.

Jajka utrzeć z cukrem do białości a następnie, dalej ucierając, dodać po łyżce miód, letnie mleko, mąkę z dodatkami, dżem oraz  stopione masło (nie gorące!)

Ciasto powinno trochę „odpocząć”, kilka godzin pofermentować.

Zamieszać przygotowane ciasto i przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką foremki.

Wstawić na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni C)

Z ostudzonego i pokrojonego na plastry piernika wycinam aluminiową foremką dowolny kształt. Porcje piernika ozdabiam bitą śmietaną i posypuje wiórkami gorzkiej czekolady.

Ciasta i ciasteczka, Przepisy podstawowe, Smaki z dzieciństwa , , , , , , ,