Piernik







Jest to przepis Bożenki z Trento (północne Włochy). Ona przygotowuje ten piernik już od wielu lat. Został przez nią nie raz zmodyfikowany i ulepszony aż doszła do perfekcji w smaku i konsystencji. Niejedna z koleżanek wypróbowała go już upiec… Zapewniamy więc, że sukces gwarantowany.
Składniki :
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml letniego mleka
- 400 g mąki
- przyprawa do pierników
- 1, 1/2 łyżeczki sody
- 2-3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki dżemu (np. brzoskwiniowego)
- 120 g stopionego masła
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać z sodą, kakao, i wymieszać z przyprawą korzenną.
Jajka utrzeć z cukrem do białości a następnie, dalej ucierając, dodać po łyżce miód, letnie mleko, mąkę z dodatkami, dżem oraz stopione masło (nie gorące!)
Ciasto powinno trochę „odpocząć”, kilka godzin pofermentować.
Zamieszać przygotowane ciasto i przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką foremki.
Wstawić na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni C)
Z ostudzonego i pokrojonego na plastry piernika wycinam aluminiową foremką dowolny kształt. Porcje piernika ozdabiam bitą śmietaną i posypuje wiórkami gorzkiej czekolady.
Zobacz jeszcze:
Ciasta i ciasteczka, Przepisy podstawowe, Smaki z dzieciństwa
Ostatnie komentarze