Strona główna » Pierogi i pierożki » Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Natrafiłam na ten przepis na Issuu, była to kulinarna broszurka bieszczadzkich gospodyń zawierająca wiele ciekawych przepisów z południowo-wschodniej  Polski.

Pierogi wypełnione są podsmażonymi pieczarkami z cebulą i ugotowaną soczewicą, wszystko zmielone  i odpowiednio przyprawione. Jednym słowem – wspaniałe !

Składniki:

NA CIASTO 

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • sól, niewielka ilość letniej wody

NA FARSZ

  • puszka ugotowanej soczewicy (ok. 240 g)
  • 6 świeżych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, olej

JAKO DODATEK

  • roztopione masło lub podsmażony na tłuszczu boczek

 

Sposób przygotowania:

CIASTO :

Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy szczyptę soli, jajko i wlewamy powoli letnią wodę. Wyrabiamy ciasto aż przestanie lepić się do rąk. Ciasto pozostawiamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.

FARSZ:

Pieczarki i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.

Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy najpierw cebulę a potem pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki powinny puścić wszystką wodę i lekko się podsmażyć. Odstawiamy do ostygnięcia.

Odcedzamy z puszki soczewicę i płuczemy pod bieżącą wodą.

Blenderem lub w maszynce do mielenia rozdrabniamy podsmażone pieczarki z cebula oraz soczewicę. Staramy się nie zmielić wszystkiego na gładką papkę. Solimy i pieprzymy do smaku (jeśli potrzeba).

LEPIMY PIEROGI:

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkujemy przygotowane wcześniej ciasto na grubość około 2 mm.

Szklanką lub foremką wykrawamy krążki (lub kwadraty 5×5 cm). Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi.

Pierogi należy gotować w dużej ilości wrzącej, posolonej wody. Delikatnie mieszać i odcedzić po około 3 minutach od chwili gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi najlepiej gotować partiami i wyławiać je cedzakiem.

Gotowe pierogi, jeszcze ciepłe, polewamy tłuszczem z podtopionego boczku lub roztopionym masłem.

 

Zobacz jeszcze:

Pierogi i pierożki , , , ,

komentarze 2 dla “Pierogi z soczewicą i pieczarkami”

  1. Mam ochotę na takie pierogi 🙂 prezentują się apetycznie

  2. Ogladam te Twoje przepisy i az mi slinka leci 😉

Dodaj komentarz

(required)

(required)