Strona główna » Warzywa » Pinzimonio – czyli bukiet z warzyw

Pinzimonio – czyli bukiet z warzyw

10 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

pinzimonio

Składniki :

W moim „bukiecie” znalazły się:

  • pomidorki koktajlowe
  • świeża cukinia
  • świeża papryka
  • świeży por
  • świeża marchewka
  • sałata
  • Można oczywiście dołożyć wszystkie inne warzywa jak: rzodkiewki, fasolka szparagowa (lub obgotowane szparagi), młode cebulki, kalarepa, świeży ogórek, cykoria, buraczki (obgotowane)…
  • SOS do pinzimonio:
  • olej z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Opis przygotowania :

Umyte i obrane warzywa kroimy w pałeczki  wystarczająco grube aby „stały” równo w szklance czy kubku.

Pomidorki koktajlowe czy zawijańce z cukinii nakłuwamy na patyczki.

Układamy przygotowane warzywa w bukiet.

Przygotowujemy sos do „pinzimonio”  mieszając olej z oliwek z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Każda porcja ma zawierać „bukiet z warzyw” i sos podany w małym kubku czy filiżance. Konsumujemy warzywa mocząc je kolejno w przygotowanym sosie.

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , , , , ,