Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki » Pizza z gorgonzolą i grillowanymi bakłażanami

Pizza z gorgonzolą i grillowanymi bakłażanami

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Smak tak przyrządzonej pizzy odkryłam całkiem przypadkowo. Zamiast zamówionej pizzy w warzywami dostarczono nam przez pomyłkę pizzę z grillowanymi bakłażanami i serem pleśniowym. Smak i zapach gorgonzoli niezbyt pasował mi na pizze dlatego też z początku próbowałam ją  komuś wcisnąć lub  poprostu zamienić się. Ale na darmo bo  wszyscy kręcili nosem. A że do odważnych świat należy więc  nie pozostało mi nic innego jak zabrać się za nią  póki była jeszcze ciepła. I tutaj nastąpiło miłe rozczarowanie. Gorgonzola, grillowane bakłażany i reszta wspaniale  komponowały się  smakowo.

Składniki na 1 osobę:

  • ciasto na pizze ( ok 200 g ciasta)
  • sos pomidorowy – 2 łyżki
  • mozzarella – ok 100 g
  • gorgonzola – wg uznania
  • świeże bakłażany – nie wiem jak duże są wasze ale co najmniej 10 plasterków na każdą pizzę
  • olej, sól, czosnek

Sposób przygotowania:

Zaczniemy od przygotowania ciasta na pizze. Składniki i przepis  znajdziecie w moich  wcześniejszych przepisach.

Następnie przygotowujemy grillowane bakłażany.

Umyte warzywa kroimy na 5/7 mm plasterki, rozkładamy je na bawełnianej lub papierowej serwetce, posypujemy solą i odstawiamy  je na przynajmniej 15 minut. Przez ten czas bakłażany puszczą wodę i stracą swój gorzkawy smak.

Po 15 minutach  osuszamy ręcznikiem papierowym  przygotowane warzywa i grillujemy je lub obsmażmy na suchej, gorącej  patelni. Ja do grillowania  używam żeliwnej patelni smarując ją wcześniej odrobiną oleju aby warzywa nie przywarły.

Upieczone bakłażany odstawiamy na talerz polewając je lekko olejem, najlepiej z oliwek, i posypując pokrojonym drobno czosnkiem. Solimy jeśli potrzeba.

Rozwałkujemy ciasto na pizze, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy drobno pokrojoną mozzarellą. Na wierzch układamy plasterki grillowanych bakłażanów (najlepiej bez kawałków czosnku). Na koniec dodajemy kawałki sera pleśniowego.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, ok 220 stopni, przez 15 minut.

 

 

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki , , , , ,

komentarze 2 dla “Pizza z gorgonzolą i grillowanymi bakłażanami”

  1. Ciekawa kombinacja! Gorgonzola dolce czy saporita?

Dodaj komentarz

(required)

(required)