Strona główna » Pizza, pieczywo, zapiekanki » Pizza z grilowaną cukinią i parmezanem

Pizza z grilowaną cukinią i parmezanem

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

 

Składniki:

  • ciasto na pizze
  • cukinie
  • kawałek sera typu parmezan
  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Umyte wcześniej cukinie kroimy na 3,4 mm podłużne plasterki. Solimy każdą z osobna i odstawiamy  aby puściły wodę.

Rozgrzewamy żeliwną (lub teflonową) patelnie i przypiekamy z obu stron plasterki cukinii. Posypujemy je lekko pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na okrągłe placki grubości ok. 5  mm, układamy je blachach (posmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia), smarujemy je dwoma łyżkami sosu pomidorowego i lekko solimy.

Dodajemy mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, układamy  na wierzch przypieczone wcześniej cukinie i cienko pokrojone plasterki sera typu  parmezan.

Pieczemy w gorącym piekarniku ( ok 220 stopni) przez 15 minut.

Zobacz jeszcze:

Pizza, pieczywo, zapiekanki , , , , ,

Brak komentarza dla “Pizza z grilowaną cukinią i parmezanem”

Dodaj komentarz

(required)

(required)