Placek z jabłkami

16 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Prosty i smaczny przepis: kruche ciasto, które używam również do wypieku ciasteczek i starte w ostatniej chwili kwaśne jabłka. Placek wyśmienity jeszcze ciepły… a zimny… nawet po paru dniach nadal smakowity.

Składniki:

  • kruche ciasto
  • 6 dużych, kwaśnych jabłek
  • 1 kopiasta łyżka bułki tartej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części.
3/4 ciasta rozwałkujemy i wykładamy nim dno brytfanki.
Posypujemy bułką tartą wierzch wyłożonego ciasta (bułka tarta wchłonie nam, podczas pieczenia, nadmiar soku z jabłek)
Umyte i obrane  jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na brytfankę wyłożoną ciastem.

*-:)  Jabłka przygotowujemy w ostatniej chwili aby nie ściemniały.

Rozwałkujemy pozostałe ciasto ( będzie to cienka warstwa) i przykrywamy warstwę jabłek. Dobrze zlepiamy  brzegi.

Widelcem nakłuwamy górną warstwę ciasta  aby para z piekących się   jabłek miała ujście.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto   posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka, Smaki z dzieciństwa , , , , ,