Strona główna » Grzyby, Ryż i Risotto » Polenta z sosem grzybowym

Polenta z sosem grzybowym

22 listopada 2013
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Polenta to włoskie, tradycyjne danie z kaszki kukurydzianej. 

Ten złoty kolor potrawy i smaczny, charakterystyczny smak polenty uzyskuje się dzięki ziarnom kukurydzy zbieranych w odpowiednim momencie dojrzewania i starannemu zmieleniu (aby uzyskać odpowiednią ziarnistość).

Wymaga długiego gotowania, lecz w sprzedaży jest również kasza kukurydziana wcześniej obgotowywana na parze, dzięki czemu potrawę przygotowuje się w parę minut nie zatracając jej naturalnych właściwości.

Ugotowana polenta na gęsto – taka  kremowa mamałyga lub bryja (tak nazywają ją w Małopolsce) jest nie tylko wspaniałym dodatkiem do wielu sosów grzybowych czy  mięsnych , ale  również  apetyczna z różnym rodzajem serów (wspaniała z  serem pleśniowym) a ostudzona i pokrojona na plastry niezastąpiona na grilla. 

Mój dzisiejszy przepis to polenta z sosem grzybowym (suszone prawdziwki)  i salsiccią  (włoskiej, surowej kiełbaski).

kasza_kukurydziana_z_grzybami

 

 

 

sos_grzybowy

 

Składniki na 4 osoby:

POLENTA:

  • na 1 litr wody 375 g kaszki kukurydzianej, sól

SOS:

  • 1 cebula
  • 3-4 kiełbaski typu salsiccia  (można zastąpić je mielonym mięsem – wieprzowym lub wołowym, ok 200 gr)
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 l sosu pomidorowego
  • olej, kostka rosołowa – najlepiej grzybowa

Ilość grzybów i mięsa można dowolnie zmieniać. To zależy od tego czy wolicie  sos bardziej mięsny czy grzybowy.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojona na niewielką kostkę, dodajemy salsiccię (lub mielone mięso) i podsmażamy wszystko przez chwilę.

Teraz dodajemy namoczone wcześniej suszone grzyby oraz przefiltrowaną wodę, w której moczyły się prawdziwki. Dodajemy również kostkę rosołową , grzybową i gotujemy wszystko przez 5 minut.

Do gotującego się sosu dodajemy teraz sos pomidorowy. Tak przygotowany sos dusimy na średnim ogniu przynajmniej przez 20- 30 minut, aż połączą się dobrze smaki a sos będzie miał odpowiednią gęstość.

Podczas gotowania się sosu przygotowujemy polentę.

Do wrzącej, lekko posolonej wody (1 litr), pomału wsypujemy kaszkę kukurydzianą – ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Po ponownym zagotowaniu się wody, nadal mieszając, gotujemy kaszę jeszcze przez 8 minut. Mowa tu oczywiście o polencie kukurydzianej wcześniej obgotowanej na parze przez producenta. Surową kaszkę kukurydziane gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Rozlewamy polentę na talerze, polewamy sosem i ewentualnie posypujemy startym serem typu parmezan.

Zobacz jeszcze:

Grzyby, Ryż i Risotto , , , , , , , ,

komentarzy 5 dla “Polenta z sosem grzybowym”

  1. Ja uwielbiam polentę! To jedno z niewielu włoskich dan, którym objadam się zawsze po ból brzucha aż:)Ale zawsze jadłam z tradycyjnym sosem bolognese- z grzybami nie próbowałam:)Jeszcze…..

  2. Chodziłem do technikum w Starym Sączu, czyli w Bryjowie 🙂 wiadomo więc, co było postawą wyżywienia mieszkańców.”Bryja” kiedyś była pożywieniem biednych, a dzisiaj?
    Kosztuje niewiele, szybka do przyrządzenia, łatwo łączy się z innymi dodatkami, jest bardzo zdrowa-lekkostrawna, oraz bardzo stymuluje metabolizm cukrów. Polecam dla osob , które mają podwyższony cukier, chociaż to brzmi paradoksalnie. A niski cukier, to niższy cholesterol i lepsze krążenie.
    Osobiście zastąpiłem w diecie większość chleba i ziemniaków właśnie polentą.

  3. yhm intersujace musze wyprobowac:)

Dodaj komentarz

(required)

(required)