Strona główna » Warzywa » Pomidory zapiekane pod chrupką i aromatyczną pierzynką z bułki tartej.

Pomidory zapiekane pod chrupką i aromatyczną pierzynką z bułki tartej.

10 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

zapiekane pomidory

zapiekane pomidory

Składniki:

  • dojrzałe, soczyste  pomidory
  • bułka tarta
  • czosnek, świeża pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Opis przygotowania :

Umyte pomidory kroimy na połowę i wycinamy środkową (twardą) cześć pomidora. Lekko solimy.

Smarujemy olejem naczynie żaroodporne i układamy pomidory jedno przy drugim.

W miseczce mieszamy bułkę tartą, drobno pokrojony czosnek , pietruszkę, sól i pieprz. Do tak przyrządzonej bułki dolewamy niewielką ilość oleju aż powstanie sypka papka.

Masę z bułki tartej nakładamy na przygotowane wcześniej pomidory. Rozgrzewany piekarnik do 180° C i zapiekamy pomidory przez 20/30 minut.

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , , ,