Strona główna » Przepisy podstawowe, Przetwory » Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

19 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

 

Składniki:

  • dojrzałe pomidory
  • olej (najlepiej z oliwek)
  • sól

Sposób przygotowania:
Do garnka z odrobiną oleju (aby pomidory nie przywarły) wrzucamy wcześniej umyte i pokrojone pomidory. Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania się pomidorów.
Na osobnym garczku kładziemy urządzenie do przecierania pomidorow. Po przetarciu wszystkich dodajemy olej i sól.
Stawiamy sos do ponownego zagotowania .W ten spósob możemy go zagęścić .

*-:) Ja, do sosu, oprócz soli i oleju nie dodaje żadnych innych przypraw (jak czosnek, cebula czy bazylia) gdyż sos ten używam  póżniej do różnych dań  a nie zawsze te przyprawy pasuja do danej potrawy.

Zobacz jeszcze:

Przepisy podstawowe, Przetwory ,