Pulpety z tuńczyka







Trzeci przepis od Elizy. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. W środku, pulpety są miękkie i delikatne a na zewnątrz pokryte chrupką skorupką.
Eliza pisze :
Pulpety można zrobić jako drugie danie, jak również przygotować małe pulpeciki i podać jako przystawkę.
Ja podałam je z sosem czosnkowym i sosem chilli… były wyśmienite !
Składniki:
- 5 puszek (po 80 g) tuńczyka bez oleju
- niewielka, czerstwa bułka (lub ugotowane ziemniaki)
- 1 jajko
- sól
- świeża pietruszka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miksera wrzucam odciśniętego z sosu tuńczyka, pokruszoną bułkę, jajko, świeżą pietruszkę i odrobinę soli.
Miksuje wszystko na gładka masę.
Formuję rękami niewielkie pulpety, obtaczam je w bułce tartej i smażę na gorącym oleju na złoty kolor.
Ostatnie komentarze